Succesvolle Plastic Wake Up Call Challenge bij het Amadeus Lyceum

Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 november zijn alle leerlingen van het Amadeus Lyceum in Vleuten de Plastic Wake Up Call Challenge van het WNF Regioteam Utrecht e.o. (WNF Utrecht) aangegaan. Samen met docenten, hebben de ruim 1600 leerlingen van de school de hele week lang plastic afval gescheiden om zo meer bewustzijn te creëren voor de plastic soep in de oceanen. Aan het einde van de week heeft de gemeente Utrecht bij hoge uitzondering een rolcontainer plastic afval opgehaald. Hiermee is de Challenge een succes te noemen.

Uitdaging scheiden plastic afval

In de binnentuin van de school stonden diverse prullenbakken met speciale PMD zakken waar leerlingen plastic, blikjes en drankverpakkingen in konden gooien. Deze waren gemarkeerd met het WNF logo. Daarnaast stond op elke tafel in de binnentuin een bak voor het kleinere plastic afval. Claire Boxsem (WNF Ranger, leerling van het Amadeus Lyceum én initiatiefneemster van deze challenge): “Je zag dat leerlingen enthousiast van start gingen met het scheiden van plastic afval. In de loop van de week werd dit enthousiasme wel wat minder en werd het ook lastiger om het afval te scheiden. Het zou helpen als er afvalbakken op school worden geplaatst met verschillende bakken waarbij leerlingen meteen zien waar ze hun plastic in moeten gooien.” Hierbij ligt ook nog een uitdaging voor de gemeente Utrecht die nog geen plastic afval gescheiden komt ophalen.

Waarom plastic afval scheiden?

Plastic verteert niet, maar brokkelt wel af in kleine stukjes. Niet alleen in onze sloten, grachten en kanalen. Uiteindelijk komt al het water uit in de zee. Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval hier terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep. Tijd om op te ruimen dus! Het voornaamste doel van deze activiteit was bewustwording van hoeveel plastic er wordt gebruikt en hoe dit op een gemakkelijke manier gescheiden kan worden van het restafval.

 En nu verder

De Plastic Wake Up Call Challenge wordt de komende maanden nog uitgebreid met acties bij horecagelegenheden in Utrecht. Daarnaast daagt WNF Utrecht andere scholen en organisaties uit om hun eigen Plastic Wake Up Call Challenge te organiseren. Via www.plasticwakeupcall.nl en Instagram (@PlasticWakeUpCall) zijn diverse tips en alternatieven voor het verminderen van plastic gebruik te vinden. Wilt u zelf de Plastic Wake Up Call Challenge aangaan? Neem dan contact op via utrecht@wnfregioteam.nl.

  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *