Amadeus Lyceum in Vleuten start de Plastic Wake Up Call Challenge

De 14-jarige leerlinge Claire Boxsem heeft ervoor gezorgd dat het schoolleven op het Amadeus Lyceum in Utrecht de komende week volop in het teken van het scheiden van plastic afval staat. Tijdens de Plastic Wake Up Call Challenge van het Wereld Natuur Fonds (WNF) houden de leerlingen het plastic zoveel mogelijk apart van het normale afval. Vanochtend was de aftrap.

De Plastic Wake Up Call Challenge is een week waarin de leerlingen bewuster moeten worden van het plastic in de natuur. Initiatiefnemer van de actie op het Amadeus Lyceum is Claire Boxsem. Samen met haar school is de jonge WNF Ranger de strijd aangegaan om een week lang zo veel mogelijk plastic te scheiden.

Niet alleen de leerlingen staan open voor deze Challenge, ook het schoolbestuur vindt het een goed plan. ,,Claire heeft gevraagd of wij mee willen werken aan dit maatschappelijke doel en daar hebben wij vol enthousiasme mee ingestemd’’, zegt Carel Konings, rector van het Amadeus Lyceum.

Op de school staan de komende week speciale prullenbakken waar alleen plastic in mag. Deze afvalbakken zijn herkenbaar aan het grote WNF-logo met de pandabeer. Naast het afvalscheiden krijgen de leerlingen ook informatie over wat met plastic gebeurt nadat het is weggegooid. Aan het eind van de week komt het WNF samen met gemeente Utrecht het afval ophalen. Iets wat anders niet gebeurt.

Wegbrengen

,,Helaas wordt plastic afval niet opgehaald en moet iedereen het zelf wegbrengen’’, vertelt de WNF Ranger. Dit is voor haar een van de redenen waarom plastic bijna niet gescheiden wordt, op scholen en in huishoudens. Iets wat volgens Claire moet veranderen.

Konings is het volledig met haar eens. De school doet volgens de rector nog te weinig om afval, en met name plastic, te scheiden.  Deze week ziet Konings dan ook als een opstap om op langer termijn al het afval te sorteren.  ,,Het probleem is dat de scholen het afval niet gescheiden kan afvoeren, maar daar gaat in de toekomst hopelijk verandering in komen.’’

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *