PERSBERICHT Plastic vissen in de Utrechtse grachten

PERSBERICHT

Plastic vissen in de Utrechtse grachten

UTRECHT – Op 20 oktober 2018 gaat het WNF-regioteam van Utrecht met diverse sloepen van Greenjoy de grachten van Utrecht op! En niet voor een pleziertochtje, maar om het plastic uit het water te vissen samen met de WNF Rangers.

Waarom plastic vissen?

Plastic verteert niet, maar brokkelt wel af in kleine stukjes. Niet alleen in onze sloten, grachten en kanalen. Uiteindelijk komt al het water uit in de zee. Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval hier terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep. Tijd om op te ruimen dus! Het voornaamste doel van deze activiteit is bewustwording van hoeveel vuil en plastic er in de Utrechtse grachten ligt.

Samenwerking WNF en Greenjoy

Voor deze activiteit is een samenwerking aangegaan met de organisatie Greenjoy. Zij stellen 6 sloepen ter beschikking aan het WNF regioteam Utrecht e.o.. Greenjoy werkt volgens de missie ‘Duurzame mobiliteit voor iedereen toegankelijk maken’ en werkt aan een duurzaam merk, wat goed past bij de doelstelling van het WNF. In twee sessies gaan ruim 50 Rangers de grachten op vanaf de Wittevrouwensingel om de plastic soep uit de grachten te vissen. Na afloop wordt al het plastic verzameld en naar de afvalboot gebracht. Er zijn zelfs deelnemers die met hun eigen boot meevaren om het plastic te verzamelen. Daarnaast zal het WNF met een stand in de stad aanwezig zijn bij de Stadhuisbrug om bezoekers te informeren over de actie. Voor meer informatie over het programma en inschrijven kijk hier.

Help de oceanen te beschermen

De opbrengsten van het Plastic Vissen op de Utrechtse grachten komen ten goede aan de wereldwijde actie van het WNF om het plasticprobleem aan te pakken. Het WNF is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Hiermee willen ze laten zien hoe een grote stad aan het water het plasticprobleem kan aanpakken. Het is de bedoeling dat de projecten tegelijkertijd bijdragen aan de bestaanszekerheid van de lokale bevolking. De steden waar ze beginnen zijn Manado, Labuan Bajo (beide in Indonesië), Davao (Filipijnen) Phu Quoc (Vietnam) en Hong Kong (China). Ook elders in de wereld lopen succesvolle plasticprojecten van WNF, zoals in Rio de Janeiro (Brazilië), op de Galapagoseilanden (Ecuador) en op Bonaire (Caribisch Nederland). Door deelname aan het Plastic Vissen kunnen deelnemers ook bijdragen om het plasticprobleem aan te pakken.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Bijgevoegd beeldmateriaal is rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Plastic Vissen in Amsterdam.
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Sanne van Tuijl via utrecht@wnfregioteam.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *